بیماریهای تنفسی عموماً در ارتباط با بیماری ریوی است و شامل گروهی از بیماریها هستند که از طریق درگیر کردن بخش یا قسمتهایی از دستگاه تنفس باعث اختلال در عملکرد ریهها میشوند. آسم و COPD نمونه هایی از این دسته از بیماری ها هستند
ریهها مهمترین قسمت دستگاه تنفسی هستند که در عمل تبادل گازهای تنفسی جهت تامین اکسیژن بافتهای مختلف بدن و دفع کربن دی اکسید نقش دارند. نایژهها، نایژکها و کیسههای هوایی از اجزای مهم هر کدام از ریهها بهشمار میآیند که میتوانند در طی بیماری تنفسی درگیر شوند.
بیماریهای ریوی در هر سال بسیاری از افراد جامعه را مبتلا میکنند که باعث کاهش سطح عملکرد فرد در فعالیتهای روزمره میشوند. علائم این بیماری در افراد مختلف بر اساس نوع بیماری و میزان پیشرفت آن متفاوت است.
طبقه بندی اساسی بیماریهای ریوی شامل 3 دسته «بیماریهای ریوی مسدودکننده»،«محدودکننده» و «مزمن» است. در حالت مزمن، علائم اغلب به تدریج آشکار میشوند و به مرور بدتر میشوند و در شرایط حاد، علایم ممکن است خفیف تا شدید باشند.
بنابراین علایم و نشانهها در بیماران تنفسی از یک بیمار به بیماری دیگر متفاوت است. اگرچه هر بیماری ریوی مشخصههای خاص خودش را دارد، با این حال به طور کلی علائم و نشانههایی که ممکن است در بیماران تنفسی مطرح باشند عبارتند از: الگوهای تنفسی غیر طبیعی، سرفههای مزمن، خلطهای خونی، خس خس در سینه، درد در ناحیه قفسه سینه، اختلال در حرکت قفسه سینه و کاهش اشتها و وزن.
بیماریهای تنفسی را در مراحل اولیه میتوان از طریق آزمایش خون، بیوپسی از ریه، کشت میکروارگانیسمهای ترشحات ریه و یا سیتی اسکن تشخیص داد. درمانهای رایج بیماریهای تنفسی تا به امروز (با توجه به نوع و شدت بیماری) شامل دارو درمانی، کنترل عفونتهای تنفسی، استفاده از تهویهکنندههای هوا، اکسیژن تراپی بوده است.
محمدرضا متولد ۱۳۹۳، در تهران به همراه پدر، مادر و برادرش زندگی میکند. او در ۳سالگی بهدلیل ذاتالریه در بیمارستان بستری و پس از آن به «تنگی نفس» مبتلا شده و اسپریهای تنفسی مصرف میکند. محمدرضا اکنون مشکوک به ابتلا به سلیاک است. پدر ایشان به دلیل کهولت سن و بیماری، ازکارافتادهاند و تنها منبع درآمد خانواده از طریق کار مادر در منازل تامین میشود که پاسخگوی هزینههای زندگی و درمانی نیست.